Liever niet wassen: Regelmatig opschudden of uitkloppen, met de hand of met een mattenklopper, is bij normaal gebruik voldoende om heel erg lang (denk in jaren) plezier van je schapenvacht te hebben. Daarnaast kun je de vacht ook buiten luchten als het mistig is. Zo trekt het vuil eruit en wordt de vacht weer lekker fris. Ligt er sneeuw? Dan kun je de vacht met de harige kant in de nseeuw leggen, verfrissend voor het velletje en bacteriedodend.

Niet wassen is niet onhygiënisch: wolvezel breekt de meeste stoffen van nature af. Bovendien schapen worden toch ook niet gewassen? Met andere woorden ... zo'n vacht heeft z'n eigen ingenieuze manier van onderhoud.

Vlekken: Is de vlek nat? Dep die dan droog met een droog, schoon doekje of keukenpapier. Is de vlek opgedroogd, dan kun je deze verwijderen met een licht vochtig, schoon doekje. Eventueel kun je een klein beetje groene zeep gebruiken.

Schapenvacht toch wassen? Ga er maar aan staan want dit wordt een hele klus ... !!! Bedenk dat het drogen enkele dagen tot weken kan duren. Dit is afhankelijk van de grootte en dikte van de schapenvacht. Droog de vacht bij voorkeur op kamertemperatuur. Gebruik bijvoorbeeld een droogrek in de badkamer. Rek de vacht dagelijks even op om de souplesse te behouden. Is de vacht droog, borstel deze dan even stevig. Droog de vacht niet in de droger, noch in direct zonlicht of in de buurt van de verwarming: de vacht raakt onherstelbaar beschadigd m.a.w. deze wordt kei- en keihard (achterzijde huid).
*** 
Waarschuwing: wassen kan de natuurlijke glans en souplesse van een schapenvacht verminderen. Als gevolg van regelmatig wassen lossen namelijk de natuurlijke wolvetten op. 
Wil je 'm toch wassen? Gebruik dan het wolwasprogramma van je wasmachine. Voeg een zacht wolwasmiddel toe. Na het wassen wring je de vacht rustig, maar stevig, uit. De vacht nooit drogen in de droger of op de verwarming.

Vacht (toch) hard geworden? Is het vel van je  schapenvacht na een wasbeurt hard en stug geworden? Dan is deze helaas toch te snel gedroogd. Het van nature aanwezige wolvet (lanoline) is opgedroogd. Je kunt dit herstellen door de vacht een lanolinebad te geven (vacht dompelen in een lanolinebad). De vacht Informeer bij de betere drogist naar de mogelijkheden. 

Vervilt? Is de vacht een beetje vervilt (dreadlock-achtig, in elkaar klittende strengetjes)? Kam de vacht met een haarborstel - liefst één met haar. Gebruik geen borstel met bolletjes aan de uiteinden: hiermee trek je de wol uit het vel. Bij ernstige vervilting kun je een hondenborstel proberen.

Desinfecteren; Mocht u het nodig vinden uw vacht te desinfecteren, bijvoorbeeld na een schimmel- of virusinfectie, gebruik dan Tea tree. Let op: tea tree is giftig voor honden en poezen!

Tot slot nog ... Overweeg je zo'n geweldige vacht aan te schaffen en wil je deze graag buiten op je tuinbank of stoel leggen om heerlijk op te relaxen (en natuurlijk ook omdat het heel mooi staat)? Ik zeg ... doen! Maar ... s avonds moeten de vachten wel weer mee naar binnen genomen worden. Het blijft tenslotte een natuurlijk iets en trekt met het oog op al die harigheid vuil, beestjes maar vooral vocht aan. Behandel ze dus als een (soort) tuinkussen, die haal je ook dagelijks binnen.

© 2015 - 2024 Sjeintje Boterkoek | sitemap | rss