Herkomst

Schapenvachten zegt iedereen wel iets toch? Zomers koel en 's winters lekker warm voor bij de haard of vuurkorf? Decoratief en/of functioneel? Voor een goede prijs heb je bij Sjeintje Boterkoek absolute A-Kwaliteit , eigenwijze en Geurvrije, aparte zijdezachte vachten van bijzondere en diverse schapenrassen (allemaal uit Groot-Brittannië afkomstig op de IJslandse schapen na, die worden ingevlogen en in de UK gelooid), in aparte kleuren naast de alom bekende witte, bruine en Medicinale vachten. Allemaal puur natuur ... dus ongebleekt en niet geverfd.

Vachten van schapenrassen die je regelmatig bij Sjeintje Boterkoek vindt zijn o.a.: Herdwick, Welsh Mountain, Vachten van schapen uit de Schotse Hooglanden, Jacobsschaap, IJslandse Schapenvachten, Blackface schaap, Austrian Alpine schaap, Faröer Eilanden Schapenvachten, Californische Schapenvachten en verder de vele verschillende lamsvachten in divwerse kleuren.

De vachten hebben een zo natuurlijk mogelijke vorm, er wordt niet aan gesleuteld. Ze zijn vuilafstotend en kunnen met een gerust hart op stoelen, bedden, banken of zelfs als kleed voor op de vloer gebruikt worden (overigens heb je voor dit laatste ook speciaal gemaakte schapenvacht kleden, bestaande uit meerdere samengevoegde vachten. Professioneel en handgemaakt). Het looiproces gebeurd op een zo ecologisch (=milieuvriendelijke) mogelijke manier. Waarbij de medicinale vachten zelfs 100% natuurlijk en ecologisch gelooid zijn (absoluut niet gebruik makend van synthetische stoffen. Met gewaarborgd keurmerk). In hun 12-stappen looiproces (afwijkend van en vele malen langer durend dan de normale gang van zaken) zorgt men er voor dat de sterke schapenlucht verdwijnt. Wat blijft is een ouderwetse "groene zeep-achtige" lucht met een vleugje schaap. 

 

 

 

* De Medicinale Lamsvachten met ECO-Keurmerk (alleen lamsvachten, die zeer geschikt zijn voor babietjes ivm hun korte krulharen, dit met het oog op evt. verstikkingsgevaar) blijven standaard in het assortiment. Even ter info voor de "leek" ... deze Lamsvachten hebben kortere vacht wat ten goede komt aan kleine kinderen en/of baby's met het oog op evt. verstikkingsgevaar. Omdat het om lammeren gaat die niet ouder dan maximaal 1 jaar worden zal het formaat ook beslist niet groter worden dan (op de huid gemeten) 110cm. Ze zijn kortharig, geschoren en veerkrachtig. En gelig ... dat krijg je als je 100% natuurlijk looit met gebruikmaking van boomsappen en planten extracten. Overigens zijn de reusachtige Californische Medicinale vachten (dinker)Bruin. De Medicinale zijn niet altijd allemaal op voorraad. 

* Aandachtspuntje! Een enkele keer komt het voor dat men diep in de vacht(en), tussen de haren/krulletjes, die Sjeintje Boterkoek levert een soort "kruimeltjes" aantreft. Nee ... het zijn géén beestjes of andere enge dingen maar het is een heel fijn geschaafde houtmot van naaldbomen (100% hout en zonder toevoegingen). Deze techniek wordt niet gebruikt om de vachten sneller te laten drogen zoals men wel eens denkt. Deze "houtmot" doet wel dienst als "spons" en absorbeert allerlei ongewenste substanties die mogelijk zijn achtergebleven na het intensieve looiproces. Hierdoor behoeft de looierij veel minder chemicaliën te gebruiken tijdens het looiproces van de vachten. Bovendien krijgen ze dit naaldbomen zaagsel gratis aangeleverd door lokale houthakkers- en houtverwerkingsbedrijven die dit weer op deze manier gratis kunnen recyclen. Alles staat dus in het teken van zo milieuvriendelijk en efficënt mogelijk maar vooral ... het welzijn van de eindgebruiker. 

 

© 2015 - 2024 Sjeintje Boterkoek | sitemap | rss