Favoriete Kastelen in Schotland

 

Castle Stalker: de allereerste keer dat ik mijn moedertje meenam naar Schotland, had ik geregeld dat we (notabene buiten het bezoekers seizoen om) dit kasteel konden gaan bezoeken. Helemaal aan de westkust van Schotland. Door Glencoe, langs de Real Food Cafe in Tyndrum (met de beste Fish 'n Chips en Apple Crumble) op naar Appin. Een kasteel dat nog altijd privé eigendom is en waar de familie zelf in vakanties verblijft. Zij zijn het zelf die, als het vloed is, je op komen pikken met hun bootje en overvaren en zelf de rondleiding doen en hun verhalen vertellen. Daar waar het water "chrystal clear" is maar superzout en het strand betoverend bijzonder is. Want het is hier waar al mijn hartenstenen vandaan komen. De getijdepoelen en poeltjes tussen de wollig ogende en met gras begroeide rotsen lijken wel een scene uit Dr. Seuss's Lorax. Een kasteel dat gebruikt werd voor het filmen van Monty Python's "The Holy Grail". 

Deze omgeving ligt me zo na aan het hart. Niet heel ver hier vandaan (iets meer naar beneden en door Oban heen rijdend) tref je namelijk de Kilmartin Valley (en het Kilmartin House met haar enorme collectie en kennis en kunde van de Keltische cultuur en eerder).

Alnwick Castlehét Harry Potter kasteel (dat we kennen van Zwerkbal ... dat op deze binnenplaats is gefilmd!). Hier leer je bezemsteel vliegen maar kun je je ook vergapen aan een kasteel dat zo rijk gevuld is, vol kostbaarheden en unieke meubelstukken (nergens ter wereld te vinden omdat er maar 1 van is gemaakt en dat hier staat). Opvallend voor mij was het unieke, bijzondere en zeer goed gestylde en gevulde (museum) winkeltje. Met een apart stijlvol en zeer hoge kwaliteit assortiment. Beslist geen spullen die je zo overal even vindt. Hun assortiment bijzondere, aparte en unieke Harry Potter merchandise is echt geweldig! Maar 40 minuutjes rijden van Newcastle (naar boven toe). Je hebt ogen en tijd te kort, zoveel te zien. Zomers worden er regelmatig o.a. ridderfestivals (met echte paarden) georganiseerd. De huidige eigenaren wonen een groot deel van het jaar in dit kasteel (in afgeschermde gedeeltes van het kasteel) en de bijbehorende landerijen.

Stirling Castle: in ieder geval mijn favoriete kasteel. Naast heel mooi, divers, uitgebreid en goed onderhouden is het ook (niet alleen voor kinderen) een heel interactief en speels kasteel om te beleven. Je gaat terug in de tijd, kleedt je in de kleedkamers in de kleding van die tijd (als Kasteelvrouwe of heer). De verhalen achter de Stirling Heads worden verteld. Het beroemde wandtapijt waarop de wereldberoemde beeltenis is te zien van de gevangen Eenhoorn is te zien (waarvan Sjeintje Boterkoek de kussens in haar assortiment heeft). De rijk gedecoreerde troonzaal met al z'n gebrandschilderde ramen en plafondschilderingen. De complete kamers. Ik kan eindeloos doorgan met dit kasteel aanprijzen. Maar het zelf zien, bezoeken en ondergaan is het allermooiste. Staat hoog boven de stad en heeft o.a. zicht op het Wallace monument.

Edinburgh Castle: Hoog boven op een rotspartij torent boven de stad uit dit majesteuze kasteel waar al zoveel over gezegd is en te zeggen valt. De kroonjuwelen zijn ondenkbaar glimmend en glinsterend met al die grote kostbare juwelen. Meer nog dan "The Honours" (de kroonjuwelen)  is de Stone of Scone, Stone of Destiny één van de belangrijkste.

Inverarary Castle: Westkust van Schotland. Gebouwd en herbouwd op dezelfde lokatie, maar iets andere plek. Heel compleet uitgerust. Je krijgt een goed beeld van alle voorgaande generaties die er gewoond hebben. Inclusief alle trouwfoto's en jurken in een galerij tentoongesteld. De eigenaren wonen er nog altijd, in een afgeschermd gedeelte van het kasteel.

Doune Castle: In het hart van Schotland, Stirlingshire. Zo vaak geweest, in allerlei seizoenen mooi en verscholen in het lage gedeelte van Doune. Naast intact en inmiddels groot onderhoud en restauratie ondergaan krijg je er een heel goed beeld hoe het in die tijd er aan toe ging en waarom dit kasteel zo is gebouwd, op die plek en op die manier zoals dat is gedaan. En ... beroemder geworden door de opnames van Outlander. Aflevering 1, seizoen 1, is gefilmd in de troonzaal van dit kasteel. DE clanseat van de MacKenzies. Doune Castle heeft er geweldig op ingespeeld door een goed onderbouwde en zeer informatieve "luister" tour te realiseren. Hun ieniemini winkeltje (ja echt, ze zijn er kleiner dan de mijne) is uitgerust met mooie kwalitatief hoge en unieke (en nagenoeg nergens anders te vinden) producten. 
De terp waarop het kasteel staat is overigens een geweldige sleebaan in de winter met de pakken sneeuw die in Schotland vallen (ik spreek uit ervaring).

© 2015 - 2024 Sjeintje Boterkoek | sitemap | rss