Lovely Links

 

Het gevoel hebben dat ik hier, in Nederland, niet thuis hoor maar in dat ruige allesoverweldigende diep in mijn hart en ziel zittende ruige land. Mystiek, magisch, vol verhalen en vertelsels, me altijd emotioneel beroerend en ontroerend ... Schotland.

Een plek die wij "Home away from home" noemen is Lochend Chalets, in de Trossachs & Stirlingshire in Schotland. Hier komen we thuis, tanken we bij en laten alles los. Dit is onze geluksplek op aarde. Een prachtige plek waar je stil van wordt aan Lake of Menteith. Vaar je naar de overkant, naar Inchmahome Priory, dan ga je terug in de tijd toen Mary, Queen of Scots, er verbleef.

Op datzelfde terrein heeft Nick Nairn zijn kookschool en inmiddels ook restaurant. (Michelin-) Sterrenkok, tv kok en een "true Scot and proud of it", aimabel en benaderbaar, humor en zo warm en vriendelijk. En het eten is uiteraard geweldig. Niets kan zijn pizza Bianco overtreffen. Behalve dan zijn eigen gin ... 

Afbeelding

Kijk ook eens op https://www.nairns.co.uk/ voor leuke weetjes over zijn restaurants en kookschool. Mocht je me hier niet kunnen vinden dan vertoef ik graag in Nederland op een Keltische plek ...

Bij Schots restaurant Hielander. Daar waar Gerie & Wullie Macmorland de Schots-Griekse scepter zwaaien. Waar een ieder zich thuisvoelt en welkom wordt geheten. Hoeveelheden voedsel die op z'n zachts gezegd veel zijn. Goddelijk gevulde kip, huisgemaakte Haggis naar familierecept, huisgerookte zalm, oh ... en dan die desserts! Sticky toffee pudding en de Double Chocolate cake "are to die for". Maar vooral de vele verschillende (meer dan 2500) whiskies die ze op voorraad hebben. Wullie zal je meenemen naar oorden, plekken in Schotland en ver daar buiten waar een prachtige dram bij past. Hij is tenslotte niet voor niets Keeper of the Quaich! 

Overigens hebben diezelfde Gerie & Wullie hun eigen Hielander Whisky Festival dat al meer dan 10 jaar het feest der feesten is. Ongekend in de sfeer, standhouders en organisatie en catering. Van heinde en verre en ver over de landsgrenzen komt men om Wullie en de zijnen op te zoeken (lees: zijn geweldige familie en keukenbrigade en Ben Nevis Club die een ieder van ons opwacht, verwelkomt en rondleidt in de Grote Kerk in Alkmaar die voor even een heel weekend het whisky walhalla mag zijn).

Een andere heerlijke Keltische plek is The Irish Cottage in Oude Niedorp. Wat een stek om je helemaal in je heimwee terug te trekken! Voedsel, muziek, drank en de liefdevolle bediening is spot on. Hun High teas onovertroffen en hun gastvrjheid kent geen grenzen. Na een festival in het hoge Noorden van Nederland is bijtanken op deze plek een must. Je hart wordt verwarmd door interieur en muziek en hun vele live muziek en Ierse/Keltische "jam-sessies" van menigeen muzikant.
 

En dan hebben we nog, niet te vergeten ... Irish pub Gunnery's . Hier in hartje Alkmaar. Guinness op de tap, Ierse zalm op je bord. Of ga je liever voor een "full Irish Breakfast"? Stop dan maar vast met eten de avond tevoren. Godenvoedsel gegarandeerd en een buikje vol heerlijks. Overigens zijn ze bezig met hun eigen B & B te openen. Niet lang zal het meer duren voordat dat linkje hier staat en hun folders hier in de winkel liggen !

 

Geen idee hoe ik ook alweer aan deze bruisende persoonlijkheid ben gekomen ... maar een feit is dat ik haar in mij hart heb gesloten, zij is mijn favoriete mens; Alexandra Honings alias Stadsgids Alkmaar. Deze vrouw is een wandelende encyclopedie van weetjes waar de door de wol geverfde en rasechte Alkmaarders geen weet van hebben. Haar verteltrant is bijzonder en verhalend en zeker niet alledaags of saai. Genoten heb ik van haar rondwandeling die na 2 uur gewoonweg te kort was en smaakte naar meer. Trouwens voor een vloeiend woordje over de grens draait deze dame ook haar hand niet om. Regelmatig stapt ze even mijn winkeltje binnen "in between" wandelingen, heerlijk om even bij te kletsen en haar even "in het wild" te spotten met haar vertelsels.

Favoriete plekjes in de UK --> Schotland:

Mhor Bread in Callander: De BESTE steakpies ever. Steak met pie zoals het hoort. Onvergetelijke rhubarb tarts, shortbread, uienbrood om stukjes van te scheuren en ga zo maar door. Niet te vergeten de lunchroom die je binnendoor kunt bereiken. Schotse zalm op toast, ik zeg je ... als je eenmaal begonnen bent ga je de rest van de vakantie door met hun menukaart uitproberen. Godenvoedesel! Verderop in de straat zit hun Fish 'n Chips shop ... wederom de beste kwaliteit. In Balquhidder vind je hun Monachle Mhor Hotel. Vandaar steek je de weg over en ben je zo bij Rob Roy's Grave. De omgeving is prachtig.

Zo ongeveer naast de Lomond Distillery zit Chrystals Shortbread. Waar onze enorme hoeveelheden shortbread vandaan komen. Puur, eerlijk en gewoon goede kwaliteit. Shortbread zoas shortbread hoort te zijn! Geurig, boterig en heerlijk. Chrystal & Rory leidden ons rond, tussen ovens en beslagkommen, langs bergen boter en kilo's van de fijnste suiker en beste meelsoorten. Ze zeiden er alleen niet bij dat we de rest van de dag naar shortbread zouden ruiken ... 

Campbells Fudge: Verwar Schotse fudge beslist niet met de Engelse versie (die meer fleixbel, taai en vormbaar is). We hebben het hier over Schots, more grainy en fondantachtig. Desalnietemin zoet. Bescheiden als Jayne & Stephen zijn bewijzen zij hun kwaliteit met awards. Staan altijd klaar als ik weer "gisteren" fudge nodig heb omdat ik weer en wederom ben uitverkocht. Hun Malt whisky fudge is vemaard met het gebruik van 20 jaar ouder Auchentoshan whisky (dat drankenkabinet was gevuld kan ik je zeggen, zelf gezien). Zij waren het die ons wezen op hun "buren" die miles away woonden maar met een magische plek voor ons gezin om te verblijven.
Zelf hebben ze inmiddels een bijzonder fraai en huiselijke cottage op hun eigen grond getoverd genaamd "The cottage at Hawkshead".

Hearthstanes Estate; de "buren" van Campbells Fudge. Wat is dit een verborgen parel. De Duits Ralf en Amerikaanse Maura hebben hier hun smaakvolle, prachtig afgewerkte self-catering en B & B gevestigd. Vanaf het moment dat je de oprit oprijdt voel je je welkom. De zo bescheiden Ralf & Maura doen er alles aan om het je zo comfortable mogelijk te maken en je meer dan welkom te voelen op deze werkelijk prachtige plek met riviertje, watervalletje en edelherten spottend vanuit je slaapkamerraam. Adembenemend en een absolute aanrader om deze streek te ontdekken. Met haar glooiend groen hoge heuvels en dan weer ruige stukken rots.

The Oven Door – Peebles
photo4.jpg - Picture of The Oven Door, Peebles - Tripadvisor photo4.jpg - Picture of The Oven Door, Peebles - Tripadvisor

Waar Pam de scepter zwaait maar vooral haar liefde verspreid. Net een huiskamer waar je bij iemand te gast bent. Niet groot maar dubbel zo gezellig, omringd door eten en lekkers om uit te kiezen. De sandwiches zijn naast goed gevuld vooral groots. In de letterlijke zin van het woord. Met goedgevulde buikjes stap je het pand weer uit.

Castle Stalker: de allereerste keer dat ik mijn moedertje meenam naar Schotland, had ik geregeld dat we (notabene buiten het bezoekers seizoen om) dit kasteel konden gaan bezoeken. Helemaal aan de oostkust van Schotland. Door Glencoe, langs de Real Food Cafe in Tyndrum (met de beste Fish 'n Chips en Apple Crumble) op naar Appin. Een kasteel dat nog altijd privé eigendom is en waar de familie zelf in vakanties verblijft. Zij zijn het zelf die, als het vloed is, je op komen pikken met hun bootje en overvaren en zelf de rondleiding doen en hun verhalen vertellen. Daar waar het water "chrystal clear" is maar superzout en het strand betoverend bijzonder is. Want het is hier waar al mijn hartenstenen vandaan komen. De getijdepoelen en poeltjes tussen de wollig ogende en met gras begroeide rotsen lijken wel een scene uit Dr. Seuss's Lorax. Een kasteel dat gebruikt werd voor het filmen van Monty Python's "The Holy Grail". 

Deze omgeving ligt me zo na aan het hart. Niet heel ver hier vandaan (iets meer naar beneden en door Oban heen rijdend) tref je namelijk de Kilmartin Valley (en het Kilmartin House met haar enorme collectie en kennis en kunde van de Keltische cultuur en eerder).

Bovenaan de heuvel (en naast het Lochaber park waar je je eigen stukje Scotland kunt kopen) ligt Castle Stalker View cafe. Deze winkel is mijn absolute inspiratiebron. Hier kocht ik mijn aller eerste Dora Designs doorstop (Lionel Armstrong, de kikker en het jaar erop Marcus Fielding, de Vos). Niet alleen zijn ze ge- en beroemd om hun handgemaakte baksels die alles overtreffen zo lekker, maar ook hun eigenwijze en eigentijdse winkelassortiment zijn beslist inspirerend en uitdagend te noemen. Bij het starten van mijn eigen Sjeintje Boterkoek winkel heb ik ze echt wel eens gebeld om raad ;-)

Alnwick Castle: hét Harry Potter kasteel (dat we kennen van Zwerkbal ... dat op deze binnenplaats is gefilmd!). Hier leer je bezemsteel vliegen maar kun je je ook vergapen aan een kasteel dat zo rijk gevuld is, vol kostbaarheden en unieke meubelstukken (nergens ter wereld te vinden omdat er maar 1 van is gemaakt en dat hier staat). Opvallend voor mij was het unieke, bijzondere en zeer goed gestylde en gevulde (museum) winkeltje. Met een apart stijlvol en zeer hoge kwaliteit assortiment. Beslist geen spullen die je zo overal even vindt. Hun assortiment bijzondere, aparte en unieke Harry Potter merchandise is echt geweldig! Maar 40 minuutjes rijden van Newcastle (naar boven toe). Je hebt ogen en tijd te kort, zoveel te zien. Zomers worden er regelmatig o.a. ridderfestivals (met echte paarden) georganiseerd. De huidige eigenaren wonen een groot deel van het jaar in dit kasteel (in afgeschermde gedeeltes van het kasteel) en de bijbehorende landerijen.

Stirling Castle: in ieder geval mijn favoriete kasteel. Naast heel mooi, divers, uitgebreid en goed onderhouden is het ook (niet alleen voor kinderen) een heel interactief en speels kasteel om te beleven. Je gaat terug in de tijd, kleedt je in de kleedkamers in de kleding van die tijd (als Kasteelvrouwe of heer). De verhalen achter de Stirling Heads worden verteld. Het beroemde wandtapijt waarop de wereldberoemde beeltenis is te zien van de gevangen Eenhoorn is te zien (waarvan Sjeintje Boterkoek de kussens in haar assortiment heeft). De rijk gedecoreerde troonzaal met al z'n gebrandschilderde ramen en plafondschilderingen. De complete kamers. Ik kan eindeloos doorgan met dit kasteel aanprijzen. Maar het zelf zien, bezoeken en ondergaan is het allermooiste. Staat hoog boven de stad en heeft o.a. zicht op het Wallace monument.

Edinburgh Castle: Hoog boven op een rotspartij torent boven de stad uit dit majesteuze kasteel waar al zoveel over gezegd is en te zeggen valt. De kroonjuwelen zijn ondenkbaar glimmend en glinsterend met al die grote kostbare juwelen. Meer nog dan "The Honours" (de kroonjuwelen)  is de Stone of Scone, Stone of Destiny één van de belangrijkste.

Inverarary Castle: Westkust van Schotland. Gebouwd en herbouwd op dezelfde lokatie, maar iets andere plek. Heel compleet uitgerust. Je krijgt een goed beeld van alle voorgaande generaties die er gewoond hebben. Inclusief alle trouwfoto's en jurken in een galerij tentoongesteld. De eigenaren wonen er nog altijd, in een afgeschermd gedeelte van het kasteel.

Doune Castle: In het hart van Schotland, Stirlingshire. Zo vaak geweest, in allerlei seizoenen mooi en verscholen in het lage gedeelte van Doune. Naast intact en inmiddels groot onderhoud en restauratie ondergaan krijg je er een heel goed beeld hoe het in die tijd er aan toe ging en waarom dit kasteel zo is gebouwd, op die plek en op die manier zoals dat is gedaan. En ... beroemder geworden door de opnames van Outlander. Aflevering 1, seizoen 1, is gefilmd in de troonzaal van dit kasteel. DE clanseat van de MacKenzies. Doune Castle heeft er geweldig op ingespeeld door een goed onderbouwde en zeer informatieve "luister" tour te realiseren. Hun ieniemini winkeltje (ja echt, ze zijn er kleiner dan de mijne) is uitgerust met mooie kwalitatief hoge en unieke (en nagenoeg nergens anders te vinden) producten. 
De terp waarop het kasteel staat is overigens een geweldige sleebaan in de winter met de pakken sneeuw die in Schotland vallen (ik spreek uit ervaring).

Balgedie Toll Tavern in Kinross

Real Food Cafe in Tyndrum

The Baked Potatoe Shop in Edinburgh aan de Royal Mile

The Islay Whisky Academy op Islay ( Zuidelijkste eiland van de Binnen-Hebriden)

 

Ireland --> Dublin:

The Old Bank: Letterlijk een oud bankgebouw waarin een heel bijzondere eetgelegenheid is gezeteld. Een toiletbezoek levert je een kijkje in de kluizen op, waarvan er de nodige staan als je de trappen afdaalt. Eten is heerlijk, je blijft om je heen kijken omdat er zoveel te zien is ... aan de wanden, het plafond dat zo ongelooflijk mooi en uniek is.

All's Stage Door CaféMidden in het hart van Temple Bar, het uitgaansgebied van Dublin. Op iedere hoek en in ieder pand in deze wijk zit een horeca gelegenheid die allemaal op zichzelf uniek zijn in hun soort. Maar Al ... er is maar 1 Al! Zijn full Irish breakfast is overgetelijk, daarom hield ik het bij "scrambled eggs & bacon". Barely survived the amount.

Trinity College te Dublin: Ga terug in de tijd, stap in de wereld van Harry Potter, van de monniken die de Book of Kells creeërden en waar de beroemde Trinity College Harp / Brian Boru's Harp tentoongsteld staat in de bibliotheek. Je adem stokt, je hart gaat vanzelf sneller kloppen. Vol ongeloof valt hier je mond open en je ogen worden groter dan groot van zoveel boeken. Zoveel authenticiteit en originaliteit. Je ademt de sfeer van toen, terwijl de studenten van nu van het Trinity College hier in de boeken mogen duiken ...

 

Algemeen (UK sfeer in Nederland):

www.visitbritain.com

www.visitscotland.com

www.britblog.nl

 

Geweldige links van bijzondere mensen ...

B&B The Wee White Hoose
The Wee White Hoose is een B & B in Oosternijkerk, Noord-Oost Friesland met een heel sterke Schotse inslag. De eigenaren hebben een enorme liefde voor ... (hoe kan het ook anders) Schotland. Wil jij een echte "Full Scottish Breakfast"?  Wordt geregeld! Handmade met lokale producten en zelf gebakken brood! Los van een adembenemende plek waar je je in de boomgaard en tuin in je eigen koninkrijk waant, tref je hier naast rust en natuur een geweldige omgeving om te ontdekken. En wat het aller-, allermooiste is? Je hond(en) mag mee! Voor je harige viervoetige vriendje is er een enorm omheind weiland om uit te leven en te ontdekken. 

Confessions of a Whisky Freak  is er zo eentje! Zoek jij die ene whisk(e)y? Of een review MET expertise? Of weet je het helemaal niet (zoals ik) of niet meer ? Dan heb ik maar 1 tip voor je ... vraag het Robbert, check zijn site ... de GROOTSTE Nederlandstalige Whisky review site! Zijn schrijfstijl is precies zoals hij is, charmant en levenslustig. Een verhalenverteller van whiskies. Of zoals hij het zelf zegt; "Stel, je staat in een slijterij met een fles whisk(e)y. En je vraagt je af hoe hij zou smaken. Dan is mijn visie dat je het op mijn website kan opzoeken en er even snel over kan lezen voordat je je aanschaf doet". Dus op naar www.confessionsofawhiskyfreak.nl !

 

Britse & Ierse links in Nederland:

* Voor je Dubarry laarzen/schoeisel ga je naar Waardijk Schoenen in Alkmaar. Zij hebben alles! Wil ik weer een nieuw paar Dubarry laarzen? Of heb ik iets speciaals gezien van Dubarry dan race ik direct hun kant op en zij zorgen dat het er komt. Superservice op een steenworp afstand van de winkel. 

Nobs & Wellies in Venlo. Talking about style ... Toonaangevende kwaliteitsmerken uit de UK. Schotse en Ierse Tweeds en lifestyle. En de eigenaresse? Wat een geweldig mens. Bevlogen, verstand van zaken en een heel groot Keltisch hart. Maar vooral heel eerlijk. Duurzaamheid staat hoog bij haar in het vaandel. Je gaat in stijl weg.

The English Hatter: "Where men become gentlemen". Op zoek naar Tweed, Harris Tweed en andere prachtige Britse en/of Ierse producten? Als je ergens goed beslagen ten ijs komt is het wel hier op het gebied van etiquette. Ze hebben meerdere filialen in o.a. Amsterdam, Haarlem en Heemstede. Stijlvol, kwaliteit en ervaring met de liefde voor de UK. Kortom DE perfecte combinatie.

Scottish Pimpernel: regelmatig met dit bedrijf op festivals gestaan. Smaakvolle stand met nog mooiere producten. Zoek jij dat ene heel bijzondere gebreide vest of die ene trui? Dan is dit "the place to be"!

De Bokkesprong: voor topkwaliteit en dito merken. Alle bekende grote Britse merken hebben ze aan boord. Winkel in Oostwoud en de geur van Tweed ;-) Ook zij hebben altijd een zeer verzorgde en opvallende stand op de evenementen waar we beiden staan en stonden.

*** Algemeen in Alkmaar:

Alkmaar Prachtstaddé Alkmaar site en place to be als voorbereiding op je bezoek aan Alkmaar.

Alkmaar Marketing: Alkmaar Marketing is dé citymarketing-organisatie voor (regio) Alkmaar. Op deze pagina vind je alle informatie over o.a. de marketingplannen, campagnes, evenementendesk, etc. Alkmaar Marketing is onderdeel van Stichting Hart van Noord-Holland

 

© 2015 - 2024 Sjeintje Boterkoek | sitemap | rss