Lovely Links

 

Het gevoel hebben dat ik hier, in Nederland, niet thuis hoor maar in dat ruige allesoverweldigende diep in mijn hart en ziel zittende ruige land. Mystiek, magisch, vol verhalen en vertelsels, me altijd emotioneel beroerend en ontroerend ... Schotland.

Een plek die wij "Home away from home" noemen is Lochend Chalets, in de Trossachs & Stirlingshire in Schotland. Hier komen we thuis, tanken we bij en laten alles los. Dit is onze geluksplek op aarde. Een prachtige plek waar je stil van wordt aan Lake of Menteith. Vaar je naar de overkant, naar Inchmahome Priory, dan ga je terug in de tijd toen Mary, Queen of Scots, er verbleef.

Op datzelfde terrein heeft Nick Nairn zijn kookschool en zomers ook zijn pop-up pizzarestaurant. (Michelin-) Sterrenkok, tv kok en een "true Scot and proud of it", aimabel en benaderbaar, humor en zo warm en vriendelijk. En het eten is uiteraard geweldig. Niets kan zijn pizza Bianco overtreffen. Behalve dan zijn eigen gin ... 

Afbeelding

En als ik daar niet kan zijn dan vertoef ik graag in Nederland op een Keltische plek ...

Bij Schots restaurant Hielander. Daar waar Gerie & Wullie Macmorland de Schots-Griekse scepter zwaaien. Waar een ieder zich thuisvoelt en welkom wordt geheten. Hoeveelheden voedsel die op z'n zachts gezegd veel zijn. Goddelijk gevulde kip, huisgemaakte Haggis naar familierecept, huisgerookte zalm, oh ... en dan die desserts! Sticky toffee pudding en de Double Chocolate cake "are to die for". Maar vooral de vele verschillende (meer dan 1500) whiskies die ze op voorraad hebben. Wullie zal je meenemen naar oorden, plekken in Schotland en ver daar buiten waar een prachtige dram bij past. Hij is tenslotte niet voor niets Keeper of the Quaich! 

Overigens hebben diezelfde Gerie & Wullie hun eigen Hielander Whisky Festival dat al 10 jaar op rij het feest der feesten is. Ongekend in de sfeer, standhouders en organisatie en catering. Van heinde en verre en ver over de landsgrenzen komt men om Wullie en de zijnen op te zoeken (lees: zijn geweldige familie en keukenbrigade en Ben Nevis Club die een ieder van ons opwacht, verwelkomt en rondleidt in de Grote Kerk in Alkmaar die voor even een heel weekend het whisky walhalla mag zijn).

Een andere heerlijke Keltische plek is The Irish Cottage in Oude Niedorp. Wat een stek om je helemaal in je heimwee terug te trekken! Voedsel, muziek, drank en de liefdevolle bediening is spot on. Hun High teas onovertroffen en hun gastvrjheid kent geen grenzen. Na een festival in het hoge Noorden van Nederland is bijtanken op deze plek een must. Je hart wordt verwarmd door interieur en muziek en hun vele live muziek en Ierse/Keltische "jam-sessies" van menigeen muzikant.
Restaurant - Pub - The Irish cottage - The Irish Cottage 

En dan hebben we nog, niet te vergeten ... Irish pub Gunnery's . Hier in hartje Alkmaar. Guiness op de tap, Ierse zalm op je bord. Of ga je liever voor een "full Irish Breakfast"? Stop dan maar vast met eten de avond tevoren. Godenvoedsel gegarandeerd en een buikje vol heerlijks. 
 

Geen idee hoe ik aan deze bruisende persoonlijkheid ben gekomen ... maar een feit is dat ik haar in mij hart heb gesloten; Alexandra Honings alias Stadsgids Alkmaar. Deze vrouw is een wandelende encyclopedie van weetjes waar de door de wol geverfde en rasechte Alkmaarders geen weet van hebben. Haar verteltrant is bijzonder en verhalend en zeker niet alledaags of saai. Genoten heb ik van haar rondwandeling die na 2 uur gewoonweg te kort was en smaakte naar meer. Trouwens voor een vloeiend woordje over de grens draait deze dame ook haar hand niet om. Regelmatig stapt ze even mijn winkeltje binnen "in between" wandelingen, heerlijk om even bij te kletsen en haar even "in het wild" te spotten met haar vertelsels.

Favoriete plekjes in Schotland:

Mhor Bread in Callander: De BESTE steakpies ever. Steak met pie zoals het hoort. Onvergetelijke rhubarb tarts, shortbread, uienbrood om stukjes van te scheuren en ga zo maar door. Niet te vergeten de lunchroom die je binnendoor kunt bereiken. Schotse zalm op toast, ik zeg je ... als je eenmaal begonnen bent ga je de rest van de vakantie door met hun menukaart uitproberen. Godenvoedesel! Verderop in de straat zit hun Fish 'n Chips shop ... wederom de beste kwaliteit. In Balquhidder vind je hun Monachle Mhor Hotel. Vandaar steek je de weg over en ben je zo bij Rob Roy's Grave. De omgeving is prachtig.

Zo ongeveer naast de Lomond Distillery zit Chrystals Shortbread. Waar onze enorme hoeveelheden shortbread vandaan komen. Puur, eerlijk en gewoon goede kwaliteit. Shortbread zoas shortbread hoort te zijn! Geurig, boterig en heerlijk. Chrystal & Rory leidden ons rond, tussen ovens en beslagkommen, langs bergen boter en kilo's van de fijnste suiker en beste meelsoorten. Ze zeiden er alleen niet bij dat we de rest van de dag naar shortbread zouden ruiken ... 

Verwar Schotse fudge beslist niet met de Engelse versie (die meer fleixbel, taai en vormbaar is). We hebben het hier over Schots, more grainy en fondantachtig. Desalnietemin zoet. Bescheiden als Jayne & Stephen zijn bewijzen zij hun kwaliteit met awards. Staan altijd klaar als ik weer "gisteren" fudge nodig heb omdat ik weer en wederom ben uitverkocht. Hun Malt whisky fudge is vemaard met het gebruik van 20 jaar ouder Auchentoshan whisky (dat drankenkabinet was gevuld kan ik je zeggen, zelf gezien). Zij waren het die ons wezen op hun "buren" die miles away woonden maar met een magische plek voor ons gezin om te verblijven.
Zelf hebben ze inmiddels een bijzonder fraai en huiselijke cottage op hun eigen grond getoverd genaamd "The cottage at Hawkshead".

Hearthstanes Estate; de "buren" van Campbells Fudge. Wat is dit een verborgen parel. De Duits Ralf en Amerikaanse Maura hebben hier hun smaakvolle, prachtig afgewerkte self-catering en B & B gevestigd. Vanaf het moment dat je de oprit oprijdt voel je je welkom. De zo bescheiden Ralf & Maura doen er alles aan om het je zo comfortable mogelijk te maken en je meer dan welkom te voelen op deze werkelijk prachtige plek met riviertje, watervalletje en edelherten spottend vanuit je slaapkamerraam. Adembenemend en een absolute aanrader om deze streek te ontdekken. Met haar glooiend groen hoge heuvels en dan weer ruige stukken rots.

The Oven Door – Peebles
photo4.jpg - Picture of The Oven Door, Peebles - Tripadvisorphoto4.jpg - Picture of The Oven Door, Peebles - Tripadvisor

Castle Stalker


Alnwick Castle, Stirling Castle, Edinburgh Castle, Inverary Castle

Balgedie Toll Tavern

JS Ceramics

The Baked Potatoe Shop

The Islay Whisky Academy

 

 

Ireland:

The Old Bank

Alls Stage Door cafe

Trinity College, Book of Kells, harpje

 

Algemeen (UK sfeer in Nederland):

www.visitbritain.com

www.visitscotland.com

www.britblog.nl

© 2015 - 2021 Sjeintje Boterkoek | sitemap | rss